KCS

Het hoornvlies

Het hoornvlies is de doorzichtige buitenste laag van het oog. Deze laag is erg dun en bevat geen bloedvaten. Dit is omdat het doorzichtig moet zijn. Het hoornvlies moet echter wel gevoed worden, en beschermd worden tegen uitdroging en infecties. Dit gebeurt door een vochtige laag over het oog, de traanfilm. De traanfilm bestaat uit tranen die gevormd worden door de traanklieren.

De traanfilm

  • Beschermt het hoornvlies tegen uitdroging.
  • Spoelt alle viezigheid die in het oog komt weg naar de binnenste ooghoek.
  • Brengt voedingsstoffen mee voor de cellen in het hoornvlies.
  • Maakt bacteriën en virussen die op het oog komen onschadelijk.

Kortom, de traanfilm is nodig om hoornvlies en dus het oog in goede conditie te houden. Als de traanproductie achteruit gaat dan geeft dit irritatie van het oog (laat iemand maar eens in uw oog blazen). Het oog wordt pijnlijk, rood en raakt ontstoken. De aandoening kan zelfs leiden tot blindheid.

De traanproductie wordt gemeten door middel van de Schirmer Tear test. Na 1 minuut wordt afgelezen hoeveel hoeveel traanvocht er in het papiertje is getrokken. Dit is een maat voor de traanproductie.

Oorzaken verminderde traanproductie

Er zijn verschillende oorzaken voor de verminderde traanproductie van de traanklieren.
Aangeboren of erfelijk, door trauma (een ongeluk), door infectie, door vergiftiging of sommige medicijnen, tekort aan voedingsstoffen (b.v. vit. A), tumoren, auto-immuun (d.w.z. het immuunsysteem breekt zelf de traanklieren af), of idiopathisch (een mooie medische term die zoveel betekent als: oorzaak onbekend). deze laatste twee “oorzaken” komen het meeste voor.

De therapie

  • Ik begin met het belangrijkste medicijn. De Optimune oogzalf. Deze zalf moet 2 x daags in elk oog worden aangebracht. Elk oog een streepje zo groot als een rijstkorrel, en niet 1 centimeter lang zoals op de bijsluiter staat. Dit is vrij belangrijk, want deze zalf is stervensduur. De zalf remt de afbraak van de traanklieren en de ontstekingsreactie van het oog.
  • Pilocarpine oogdruppels door het eten. Ondanks dat er in de bijsluiter staat dat ze in het oog moeten, moeten ze voor deze aandoening toch echt door het eten. Deze stof verhoogt de productie van het resterende traanklierweefsel. Teveel van deze stof door het eten geeft misselijkheid.
  • CAF oogzalf. Deze zalf bevat een antibioticum om de bacteriën te doden en vitamine A als voedingsstof voor de traanklieren en het hoornvlies. De vettige zalfbasis beschermt het oog tegen uitdrogen. Dit kan 4 tot 6 maal per dag worden aangebracht.
  • Kunsttranen. Deze hebben als functie het oog tegen uitdrogen te beschermen en viezigheid eruit te spoelen. Dit kan maximaal elk uur in elk oog 1 druppel (indien haalbaar).

De prognose

Soms geneest een acute KCS, vaak wordt het een chronische aandoening. De bovenstaande therapie moet dan, afhankelijk van de ernst van de aandoening en afgestemd op de individuele patiënt, levenslang worden voortgezet.

Reacties zijn gesloten.