Allergie

Bij een allergie is er sprake van een overdreven reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof. Bij een allergische reactie wordt deze lichaamsvreemde stof een allergeen genoemd.
Bij honden en katten komen ook allergische reacties voor. Deze reacties zijn gericht tegen allergenen in de voeding of in de ingeademde lucht, soms echter ook tegen stoffen waarmee de huid direct in contact komt. Deze reacties kunnen zich uiten als astmatisch klachten, braak en/of diarreeklachten. Maar vaak ontstaan er huidreacties met jeuk.

Soms is er sprake van een eenzijdige oorontsteking, soms van alleen jeuk tussen de tenen. Ook kan de huid op andere plaatsen en over grotere gebieden zijn aangetast. De aangetaste huid kan op zijn beurt weer ontstoken raken met bacteriën, gisten en/of schimmels.

De diagnose allergie is te stellen, door infectieuze oorzaken uit te sluiten. Maar daarna moet worden uitgezocht waarvoor het dier allergisch is. Met behulp van het volgende diagnostische plan komen we er in de meeste gevallen in korte tijd achter.

Stap 1: Voedingsallergie
We gaan kijken of er sprake is van een voedingsallergie. Deze stap kost u geen stuiver aan dierenartskosten, u moet echter wel aan het werk. De diagnose voedingsallergie valt en staat met hoe nauwkeurig u het eliminatiedieet uitvoert. Als u smokkelt missen we de diagnose en lopen we nog jaren aan te modderen.

Bekijk ook onze pagina over voedingsallergie voor meer informatie.

Stap 2: de atopie

Nu is het snel voorbij. Middels een bloedttest kunnen we kijken waar uw dier allergisch voor is. Dit kan voorlopig niet met een voedingsallergie.
Vroeger was deze test niet erg betrouwbaar. Gelukkig is hij verbeterd ten opzichte van toen en wordt steeds meer gebruikt.

De therapie van een atopie

  • We gaan hyposensibiliseren. Er wordt voor uw hond een medicijn gemaakt die u om de zoveel weken moet (of door ons moet laten) injecteren. Als alles goed gaat wordt het allergeen dankzij deze therapie al door het immuunsysteem weggevangen in het bloed, voordat het bij de huid komt. U zou het kunnen zien als een vaccinatie van het dier tegen de allergie. Dit lukt echter maar bij 70 % van de patiënten.
  • Misschien is het mogelijk om datgene wat de allergie veroorzaakt uit de omgeving van uw dier te halen. Dan is het probleem ook voorbij.
  • Als niks werkt, dan resten ons alleen nog medicijnen. Anti-histaminica, atopica (ciclosporine), apoquel, cytopoint en/of prednison. In het laatste geval moeten we op zoek naar de laagste dosering die werkt, gezien de bijwerkingen van prednison. Ook shampoos en omega 3 en omega 6 vetzuren door de voeding kunnen de klachten doen verminderen.
  • Het uitgangspunt is om uw dier met zo weinig mogelijk medicijnen zo klachtenvrij mogelijk te krijgen. Dat is soms een hele puzzel. En het is iets waar u en uw dier zich zijn hele leven aan moet houden.

Reacties zijn gesloten.