Chippen

Sinds 1 april 2013 bestaat er een wettelijke verplichting om honden te chippen.

  • Pups die vanaf 1 april 2013 in Nederland zijn geboren moeten binnen 7 weken worden gechipt en voordat ze 8 weken oud zijn bij een databank zijn geregistreerd.
  • Honden die vanaf 1 april 2013 in Nederland worden geïmporteerd zijn al gechipt en moeten binnen 2 weken na aankomst in een databank worden geregistreerd.

Alle wijzigingen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van de pup, overlijden van de hond of het veranderen van een telefoonnummer, dienen ook binnen 2 weken bij de databank waar de hond staat ingeschreven te worden doorgegeven.

De bedoeling van deze registratie is om de malafide hondenhandel tegen te werken en uit te bannen, deze blijkt helaas inventiever dan we dachten.

Een bijkomend voordeel is dat als uw hond verdwaalt of verongelukt, u als eigenaar direct met uw hond herenigd wordt.

Voor andere dieren, zoals katten, is het chippen niet verplicht. Wij adviseren u echter om uw kat wel te chippen. Dit omdat door de levensstijl van een kat het risico op verdwalen en verongelukken veel groter is.

De transponders (chips) die wij in Dierenkliniek Rosmalen-Kruisstraat gebruiken zijn de BackHome biotec Slim Transponder van Virbac. Deze wegen slechts 44mg, zijn 10,9 bij 1,6 mm groot en onbreekbaar.

Reacties zijn gesloten.