Cushing

Cushing is een aandoening die het gevolg is van een tumor. In 85% van de gevallen zit er een tumor in de hypofyse, dat is een kliertje die aan de onderkant van de hersenen vast zit. In 15% van de gevallen is er sprake van een tumor van een van de bijnieren. Er wordt door de tumoren teveel van een hormoon gemaakt dat dezelfde werking heeft als prednison.

De symptomen die bij deze aandoening optreden zijn voornamelijk de volgende:

  • Veel drinken en veel plassen.
  • Toename van de eetlust.
  • Dikker worden van de buik.
  • Afname van de bespiering.
  • Verslechtering van de conditie van de vacht en mogelijk kale plekken die niet jeuken.
  • Dunner worden van de huid.

Als bij een lichamelijk onderzoek de ziekte Cushing wordt vermoed, dan moet er verder onderzoek plaats vinden om de diagnose te stellen. Een algemeen bloedonderzoek en een urineonderzoek zijn nodig. Het bloedonderzoek gebeurt bij ons in de kliniek en de uitslag heeft u na 20 minuten. Het urine onderzoek is wat bewerkelijk. We hebben namelijk ochtendurine nodig van 3 opeenvolgende dagen. Dit moet door een extern laboratorium worden onderzocht.

  1. Op de eerste ochtend vangt u de urine op. Vervolgens geeft u de tabletten dexamethason die u heeft meegekregen. Dit herhaalt u om 16:00 uur ’s middags en om 24:00 uur ’s nachts.
  2. Op de tweede ochtend vangt u weer urine op. Vervolgens geeft u weer de tabletten, en dat doet u weer om 16:00 uur ’s middags en 00:00 uur ’s nachts.
  3. Op de derde vangt u voor de laatste maal urine op en vervolgens brengt u de drie potjes langs op de kliniek. Wij zorgen voor de rest.

En dan komt de diagnose. Stel uw hond heeft Cushing, wat zijn dan de mogelijkheden?

  1. Soms kan de tumor chirurgisch worden verwijderd. De tumor van de hypofyse kan maar op één plaats op deze wereld worden verwijderd, en dat is op de universiteitskliniek in Utrecht. U hoeft er niet voor naar Amerika. Een tumor van de bijnier kan ook worden verwijderd, maar ook dat is specialistenwerk. Ondanks dat dit de beste oplossing is, is de mogelijkheid voor chirurgie helaas niet altijd aanwezig.
  2. De bijnieren worden vernietigd met lysodren. Dat gaat natuurlijk nooit goed. En inderdaad, de Cushing verdwijnt, maar nu heeft u een Addison patiënt. Addison is weer een andere hormoonziekte. Deze aandoening is echter met medicatie goed te behandelen. U krijgt fludrocortison, cortisonacetaat en zouttabletten mee. Dit moet uw hond dagelijks innemen.
  3. Verder is er nog trilostaan. Een medicijn dat de hormoonproductie van de bijnieren vermindert en zo de ziektesymptomen doet verdwijnen. De tumor blijft echter aanwezig.

Bij bovenstaande therapieën moet uw hond, zeker in het begin, regelmatig klinisch worden onderzocht. Ook is er bij het opstarten van de therapie regelmatig een bloedonderzoek nodig tot de medicatie goed is afgesteld.

Reacties zijn gesloten.