Is mijn kitten gezond?
Aangeboren afwijkingen zijn bij kittens gelukkig niet zo’n bron van ellende als bij de pup. Ze komen echter wel voor. Ook diarree en niesklachten komen op jonge leeftijd voor. Laat uw kitten door ons controleren.
De kitten wordt onderzocht ( hart, navelbreukje, geslacht e.t.c.) en u krijgt adviezen over voeding, vaccinaties, ontwormen en ontvlooien en u heeft de gelegenheid vragen te stellen.
Wanneer moet de kitten worden geënt?
Op de leeftijd van 9 en 12 weken moet een kitten worden geënt tegen kattenziekte en niesziekte. Vervolgens moet deze vaccinatie ieder jaar worden herhaald. Voor uw en ons gemak sturen wij u ieder jaar een herinnering.
Wanneer moet de kitten worden ontwormd?
Kittens worden al via de moedermelk besmet met wormen. Omdat hun weerstand erg laag is, kunnen de wormen zich snel ontwikkelen.
Het ontwormschema van een kitten ziet er als volgt uit:
- 4 en 6 weken
- 2, 4 en 6 maanden
- Daarna elk half jaar
Hoe zit het met vlooien?
Een kitten wordt geboren zonder vlooien. Maar dan? Vlooien zijn een groot probleem. Het dier kan een vlo overal oppikken. Een vlo leeft ongeveer een maand en kan zo’n 2000 eitjes leggen.
De eitjes zijn kleverig en kunnen via het dier, uw kleding en schoeisel van A naar B worden verplaatst. Uit de eitjes komen larven. De larven kunnen maar 2 dingen, eten en wegkruipen voor licht.
Vervolgens verpoppen zij zich. De snelheid van dit proces is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid, en kan van ongeveer 1 week tot een jaar duren.
Na het popstadium komt de vlo uit de cocon onder invloed van trillingen. De vlo is dan binnen 30 seconden gereed voor de aanval. Dit verklaart o.a. de welbekende vlooienplaag, die men na een vakantie kan aantreffen op het moment, dat men het huis weer binnen stapt.
Wat moet de kitten eten?
In principe bevat elk kattenvoer waarop de verpakking staat vermeld “compleet voer” voldoende eiwitten, vitamines en mineralen om elke kat zonder problemen op te laten groeien.
Natuurlijk is er een verschil tussen de verschillende compleetvoeders. De wat duurdere merken gebruiken over het algemeen betere grondstoffen. Sommige merken hebben hun eigen onderzoekscentra waar zij voortdurend de samenstelling van hun voeders proberen te verbeteren (Hill’s en Waltham bijvoorbeeld).
Tegenwoordig zijn er ook voeders voor elke fase van het leven. Kittenvoer zal bijvoorbeeld meer eiwitten bevatten omdat het diertje nog in de groei is. Seniorenvoer daarentegen bevat weinig eiwitten omdat de kat minder eiwitten nodig heeft en teveel eiwitten de nieren onnodig belasten. Dergelijke voeders streven naar perfectie.