Op vakantie

Rabiës of hondsdolheid

Uw hond of kat moet minstens 3 weken voordat u de grens overgaat geënt worden tegen hondsdolheid. De enting is binnen de EU meestal 3 jaar geldig. Voor landen buiten de EU gelden andere regels, meestal is de enting 1 jaar geldig. Uw hond of kat moet in het bezit zijn van een geldig paspoort en gechipt zijn of in het bezit zijn van een duidelijk leesbare tatoeage.

Voor sommige landen heeft u ook een gezondheidsverklaring nodig of moet het certificaat door de overheid worden gelegaliseerd.

Babesiosis

Babesia canis is een microscopisch klein eencellig organisme. Deze parasiet verspreidt zich via teken. Nadat uw hond gebeten is door een met Babesia geïnfecteerde teek is hij besmet. Babesia vermenigvuldigt zich in de rode bloedlichaampjes van uw hond. Hierdoor gaan de rode bloedlichaampjes kapot. De incubatietijd (= de tijd tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is 1 a 2 weken. Uw hond wordt acuut erg ziek en krijgt hoge koorts. Zijn urine kan rood of bruin worden. U moet zo snel mogelijk naar de locale dierenarts om uw hond te laten behandelen.

Wat kunt u doen?

U kunt het best uw hond behandelen met een watervaste tekenband. Deze band moet u het liefst enkele weken voordat u op vakantie gaat bij uw hond omdoen. De band moet continue door de hond worden gedragen. Het middel in de band heeft namelijk tijd nodig om zich via de talglaag te verspreiden over uw hond. Als u de band alleen omdoet als u de hond uitlaat heeft de band geen effect.

Let op. Geen enkele tekenband werkt voor 100%. U moet dus altijd zorgen dat u het nummer van de lokale dierenarts heeft. De Scalibor tekenband werkt ook als repellent tegen Leishmania.

Hartworm, Dirofilaria-Immitis

Vele stekende insecten kunnen de ziekte hartworm overdragen. Een minuscuul klein wormpje (microfilaria) wordt via de steeksnuit van het insect in de bloedbaan gebracht. Dit wormpje verplaatst zich naar het hart waar het volwassen wordt. Deze worminfectie veroorzaakt in het gunstigste geval beschadiging aan het hart, maar kan ook leiden tot de dood van uw huisdier. De wormen planten zich in het hart voort. De volgende generatie klein wormpjes verplaatst zich via het bloed naar een bloedvaatje onder de huid. Als uw hond nu opnieuw gestoken wordt, verplaatst het wormpje zich naar het stekende insect en reist mee naar het volgende slachtoffer. De eerste ziekteverschijnselen treden op 2 tot 6 maanden na infectie.

Wat kunt u doen?

Bovenstaande ellende kunt u voorkomen door uw hond of kat te beschermen met druppeltjes Stronghold in de nek. Hiermee begint u enkele dagen voor vertrek en u gaat ermee door elke maand, tot en met uw terugkomst in Nederland. Dus voor een vakantie van 3 weken heeft u aan 2 tubes Stronghold genoeg.

Leishmaniasis

Dit is een eencellig organisme dat wordt overgedragen door de zandvlieg (Phlebotomus). Leishmania vermenigvuldigt zich in de macrofagen. Dit zijn de witte bloedcellen die bacteriën en andere ongerechtigheden die in het lichaam terechtkomen opeten. Uw hond wordt pas ziek 1 tot 6 jaar na infectie. Leishmaniasis geeft 2 ziektebeelden. Hieronder volgen enkele symptomen van deze ziektebeelden.

De eerste vorm is de cutane vorm. Besmette macrofagen hopen zich op onder de huid. De doorbloeding van de huid ter plaatse wordt verstoord. Het gevolg is dat de huid ter plaatse kan afsterven. Er ontstaan bulten die kunnen gaan zweren. Dit is de meest voorkomende vorm.

De tweede vorm is de viscerale vorm. Het immuunsysteem van de hond heeft doorgekregen dat er iets mis is, namelijk de Leishmania infectie. Doordat de parasiet zich ophoudt binnen de macrofagen ontspoort de hele immuunrespons. Dit leidt tot onder andere beschadiging van de nieren, de lever, de rode bloedcellen en geeft ontstekingsreacties in de gewrichten. Deze laatste vorm is dodelijk.

Leishmania is niet te genezen. Wel kunnen we tegenwoordig met medicijnen (allopurinol, Milteforan) deze ziekte onderdrukken. De parasiet blijft echter in uw hond aanwezig

Wat kunt u doen?

Momenteel is er maar een middel geregistreerd om Leishmaniasis te voorkomen. Dat is de Scalibor tekenband.

Reisziekte

Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dat is niet alleen heel vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar.

Technisch gedeelte

Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het evenwichtsorgaan. In de zogenaamde halfcirkelvormige kanalen zit een vloeistof die endolymfe heet, en die vooral door draaiende bewegingen in beroering wordt gebracht. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriëntatie. Bij gevoelige individuen wordt daardoor het braakcentrum in de hersenen geactiveerd.

Wat kunt u doen:

Veel van de middelen die tot nu toe worden gebruikt zijn of niet erg effectief, of hebben als bijwerking dat de hond er behoorlijk suf van wordt. Met het nieuwe middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant komt daar verandering in: het voorkomt in tot 93% van de gevallen het braken gedurende de reis, en heeft geen bijzondere bijwerkingen. Het kan tussen de 1 en 10 uur voor aanvang van de reis worden toegediend in de vorm van een gemakkelijk in te geven tablet. De preventie van de reisziektesymptomen duurt minstens 12 uur. Wanneer vroeg met een reis moet worden begonnen kan het middel dus reeds worden gegeven op de voorafgaande avond.

Voor meer informatie kunt u ons bellen.

Reacties zijn gesloten.