Vlooien

Als uw dier last heeft van vlooien, dan is alleen een bestrijding tegen vlooien op uw dier niet genoeg. Wij zullen u vertellen wat u moet weten.

In het kort:

Een vlo leeft ongeveer een maand en legt gedurende haar leven duizenden eieren.
Uit een ei komt een larve, de larve verpopt en uit de pop komt een vlo.

De cyclus van ei tot vlo kan minimaal 12 dagen en maximaal een jaar duren.

DUS: Uit een ei dat vandaag is gelegd kan na een jaar een vlo komen die 50 eieren per dag gaat leggen. Om dat te kunnen doen moet hij uw dier 25 keer per dag steken.

95% van de vlooien zit in uw huis als ei, pop of larve. Als u alleen aan vlooienbestijding op uw dier doet dan gaan deze pas dood nadat ze op uw dier zijn gesprongen en hebben gebeten.

Daarom is bestrijding van vlooien op alleen uw dier niet genoeg en is het van belang ook de vlooien in uw huis te bestrijden. Dit doet u door kleedjes en mandjes te wassen, te stofzuigen op plekken waar uw dier veel ligt en een tapijtspray te gebruiken met een IGR (Insect Growth Regulator).

Er zijn veel middelen die niet goed werken, er zijn helaas ook middelen op de markt die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van uw dier. De middelen in onze kliniek zijn door ons geselecteerd op werkzaamheid en veiligheid.

Leuk om te weten:

  • Een vlo kan 50 tot 70 cm hoog en 1 meter ver springen. Dat kan hij duizenden keren achter elkaar herhalen.
  • Als de cyclus optimaal verloopt vermenigvuldigen 10 vrouwtjes vlooien zich in 1 maand tot 250.000 exemplaren.
  • Een vlo die springt maakt een versnelling door die 50 x groter is dan die van een opstijgende space shuttle.
  • De vlo kan dienst doen als tussengastheer voor de lintworm Dipylidium caninum.
  • Een vlo voedt (en steekt daarbij noodzakelijkerwijs) 25 x per dag.

Voor wie meer details wil weten:

De vrouwtjes kunnen wel zo’n 50 eitjes per dag leggen en worden 4 tot 6 weken oud. Deze eitjes vallen op de grond en 1 tot 6 dagen later komen hier larven uit. Deze larven kruipen bij licht vandaan naar zo donker mogelijke (en dus moeilijk te bereiken) plekken. Het liefst in kieren en spleten en onder de meubels. Als ze kruipen kunnen ze een snelheid bereiken van wel 25 cm per minuut.

Afhankelijk van de temperatuur en voedselaanbod (Ontlasting van een vlo, huidschilfers) maken de larven na 5 tot 7 dagen (maar soms tot 200 dagen) een cocon en veranderen in een “pop”.
In deze poppen veranderen de larven in 8 tot 12 dagen tot een volwassen vlo.

Deze vlo kan in zijn cocon wel tot een ½ jaar in leven blijven in afwachting van een nieuwe “gastheer”. Poppen zijn nauwelijks gevoelig voor warmte, kou droogte en bestrijdingsmiddelen en kunnen dus een hardnekkig probleem vormen.

Volwassen vlooien komen uit hun cocon als er beweging en trilling in de buurt is. Ze springen op een hond of kat (als er echt niets anders ook ook op mensen) en de cyclus begint weer opnieuw.

De hele cyclus duurt onder gemiddelde omstandigheden 3 a 4 weken, maar kan onder ideale omstandigheden zelfs maar 12 dagen duren. In de zomer gaat dat sneller dan in de winter maar in onze verwarmde huizen gebeurt dit het hele jaar.

Reacties zijn gesloten.