Voedingsallergie

Het eliminatiedieet

We gaan kijken of er sprake is van een voedingsallergie. Dit doen we door de patiënt gedurende 6 weken alleen witte rijst en koolvis te geven. Iets anders dan koolvis mag ook, als het maar een eiwitbron is die het dier nog nooit heeft gehad. We noemen dit een eliminatiedieet

Recept voor een eliminatiedieet

  • 100 gram witte rijst (drooggewicht) per 10 kg hond per dag
  • 100 gram koolvis per 10 kg hond per dag.
  • Beide koken in water met een beetje zout
  • 6 weken volhouden

Het beste kunt u in het weekend een grote pan klaarmaken en zo voor de rest van de week porties invriezen die u in de magnetron kunt opwarmen. Het dier mag gedurende deze periode niks anders hebben, ook geen kluifjes en al helemaal geen brood. Als snack kunt u de rijstwafels van zonnatura gebruiken die alleen rijst en wat zout bevatten. Vaak ziet u pas na 4 weken het eerste effect van het dieet. Als het dier na 6 weken duidelijk is verbeterd of de klachten zijn helemaal weg, dan is er sprake van een voedingsallergie.

Krijgt mijn hond geen vitaminegebrek van dat eliminatiedieet van jou?

Rijst, koolvis en een beetje zout zijn geen compleet voer. Maar dat is voor een periode van 6 weken geen probleem. Maar voor de daaropvolgende periode moeten we op zoek naar een compleet voer waar uw dier niet allergisch op reageert. Een hypoallergeen dieet. Omdat dit een compleet voer moet zijn, zijn er meerdere grondstoffen gebruikt. Dat is ook de reden waarom er bij een goed hypoallergeen dieet evengoed nog 20% van de voedingsallergiepatiënten terugvalt in hun oude klachtenpatroon. Dit komt doordat er in het hypoallergene dieet toch iets zit waar ze niet tegen kunnen.

Waarom zelf koken en niet gewoon een zak voer mee?

Uit het voorafgaande blijkt waarom het niet zinvol is om alleen een hypoallergeen dieet te proberen. Mocht uw dier na 6 weken hypoallergeen dieet nog last van jeuk hebben dan:

1. Heeft hij of geen voedingsallergie
2. Of toch wel, maar hoort bij de 20% die net niet tegen dit dieet kunnen

Als uw dier na 6 weken zelf koken nog steeds onverminderd doorkrabt, dan heeft hij geen voedingsallergie. U kunt vanaf hier stoppen om allerlei hypoallergene diëten te proberen, want het helpt toch niet. Uw dier heeft geen voedingsallergie, maar een atopie (inhalatie/ contactallergie).

Reacties zijn gesloten.