Vuurwerkangst

De mate waarin een hond last heeft van vuurwerkangst verschilt. De angstreactie kan dusdanig hevig zijn dat de hond volledig in paniek raakt en uren onrustig is en soms dagen langs gestrest.
Bij katten is het moeilijker om een schrikreacties waar te nemen, veel katten vluchten en verstoppen zich.

Enkele tips voor uw huisdier en vuurwerk:

  • Als uw hond angstig reageert op vuurwerk, moet u het dier zo veel mogelijk met rust laten. Door aandacht te geven bevestigt u het angstige gedrag. U doet als baas zo normaal mogelijk. Dus niet straffen of belonen.
  • Komt hij steun zoeken door bijvoorbeeld tegen u aan te liggen, laat hem dan zijn gang gaan als het hem kalmeert. Ga niet uitgebreid troosten, maar blijf rustig en steun hem door uw aanwezigheid.
  • De hond rond oud en nieuw alleen maar aangelijnd uitlaten. Ga wandelen in een omgeving waar bijna geen vuurwerkgeluiden hoorbaar zijn.
  • Houdt de kat altijd binnen op oudejaarsdag, sluit het kattenluik en houd ramen en deuren dicht. Zoekt de kat een kamer om zich te verstoppen zorg dan dat daar zijn etens- en drinkbak en kattenbak staan.
  • Licht aan laten en ramen en gordijnen dicht in de kamer waar het huisdier zich bevindt.
  • Radio of tv aan met bijvoorbeeld muziek.
  • Bij vogels een doek over de kooi hangen, deze gaan dan vaak slapen of worden zo rustig in het donker.
 • Kruipt uw hond onder een tafel of in de bench, maak hier dan een fijne ligplaats van en leg een deken over de tafel of bench zodat het geluid word gedempt en de lichtflitsen minder zichtbaar zijn. Geef hem eventueel een kauwbot om af te leiden.

Belangrijk: Als u er de tijd voor heeft, dan kunt u uw huisdier ook trainen om minder angstig of zelfs helemaal niet bang meer voor vuurwerk te zijn. Dit doet u door hem als volgt aan vuurwerk te laten wennen. Zoek op Youtube een film over vuurwerk (zoek op “vuurwerk CD voor honden”) en draai deze met een laag geluidsvolume. Geef uw dier vervolgens te eten. Herhaal dit elke dag met elke dag het geluid een beetje harder. In plaats van eten kunt u ook kiezen voor een andere positieve ervaring zoals spelen.

Bij katten kan ”Feliway” gebruikt worden. Dit middel bevat feromonen, een stof die de kat afgeeft met het kopjes geven. De kat gaat zich daardoor op zijn ”gemak voelen”. Feliway is verkrijgbaar bij de dierenarts deze kan u gedetailleerde informatie geven over het gebruik. Voor de hond is een soortgelijk product, de Adaptil verdamper en/of halsband. Adaptil is een synthetische kopie van het natuurlijke geruststellende feromoon dat de moeder produceert om haar pups te kalmeren en gerust te stellen.

Er zijn ook middelen die de angst bij zowel honden al katten verminderen, Telizen en Zylkène. Let op, deze middelen verminderen de angst, maar er is geen pil waardoor honden en katten vuurwerk ineens leuk gaan vinden. Telizen of Zylkène kunnen meerdere weken gegeven worden.

Medicijnen

Dit jaar is er een nieuw middel geregistreerd dat vuurwerkangst bij honden vermindert. Omdat er al veel geknald wordt in sommige delen van Den Bosch en Rosmalen zijn de eerste resultaten al binnen. Dit middel, dat Pexion heet, lijkt erg goed te werken. Misschien dat volgend jaar het onderstaande verhaal in zijn geheel herschreven moet worden.

Voor honden die erg paniekerig zijn tijdens de jaarwisseling zelf, kunnen er tevens kalmerende tabletjes bij de dierenarts worden opgehaald. Laat uw dierenarts of paraveterinair de werking goed uitleggen.
De universiteit Utrecht heeft een informatiebrief naar de dierenartsen gestuurd over alprazolam. Dit middel behoort tot dezelfde groep als de diazepam maar verminderd de angst beter en heeft een minder slaapverwekkend effect. Dit middel dient u op 30 en 31 december 2 x daags toe, de laatste dosering om 23:00 uur vlak voordat de bom barst.

N.B.: Uw hond zal door de toegediende medicatie niet van vuurwerk houden, hij zal zich wel rustiger voelen en gedragen dan zonder deze medicatie. Het effect is echter sterk afhankelijk van zijn/haar angst en uw eigen gedrag.
Verder kunt u alprazpolam niet combineren met ander tranquillizers zonder eerst met een dierenarts te overleggen. Wel kunt u deze medicatie combineren met Feliway, Adaptil of Telizen of Zylkène.

Namens Dierenkliniek Rosmalen-Kruisstraat wensen wij u en uw huisdier een prettige jaarwisseling

Reacties zijn gesloten.