Hoe ontstaat tandplak?
Tanden en kiezen worden vies. Aan de buitenkant van de tanden en kiezen hoopt zich tandplak op. Tandplak bestaat uit de resten van voedsel en speeksel. Aan de binnenzijde worden de elementen vrij goed schoon gehouden door de tong.
Hoe ontstaat tandsteen?
In de loop van de tijd verdwijnt al het organische materiaal uit het tandplak. De zouten blijven achter. Dit vormt het tandsteen. Het tandsteen is ruw. Hierop vormt zich sneller tandplak dan op een schone tand of kies met een glad oppervlak. De vorming van het tandsteen gaat dan versneld verder.
Hoe ontstaan er gaatjes?
In het tandsteen en in het tandplak leven bacteriën. Deze bacteriën vormen zuren. De zuren lossen het glazuur, de buitenste harde laag van de tanden en kiezen, op. Zo ontstaat er een gaatje. Het tandsteen dat zich aan de basis van de tanden en kiezen vormt duwt bovendien het tandvlees terug. Zo komt de wortel bloot te liggen. Als dat doorgaat gaat de tand en/of kies los zitten.
Stap 1: de gebitsreiniging
Bestaand tandsteen is alleen mechanisch te verwijderen. Hiervoor moet het dier helaas onder narcose. De tanden worden dan ook gepolijst. Maar als het tandsteen is verwijderd, dan is het zaak om te voorkomen dat het terugkomt. En om de vorming van tandsteen te voorkomen moeten wij, zo blijkt uit het voorgaande, zorgen dat er geen tandplak ontstaat. Dat kunnen we op verschillende manieren doen.
Stap 2: Proberen te voorkomen dat er zich opnieuw tandsteen vormt.
Het beste wat u kunt doen is poetsen. Daarvoor zijn er speciale tandpasta’s en tandenborstels ontwikkeld. U hoeft alleen de buitenzijde van de tanden en kiezen te poetsen, dus aan de kant van de wang en de lippen. Dit werkt het best, maar vraagt van uw kant de meeste inspanning. Daar komt nog bij dat een aantal dieren dit gepoets absoluut niet zit zitten. In dat geval moeten we iets anders. Er zijn kauwstaafjes en brokken op de markt die zorgen voor een mechanisch reiniging van de tanden tijdens het eten. Het voedsel krast als het ware het tandplak van de tanden en kiezen. Dit werkt, maar niet zo goed als poetsen. Er zijn mondwaters die u direct in de bek of via het drinkwater kunt toedienen. Dit werkt ook niet zo goed als poetsen, maar is een prima oplossing voor honden die niet willen poetsen en die nergens op willen kauwen. Als u het wilt dan kunt u 2 weken na de gebitsreiniging een afspraak maken bij één van onze paraveterinairen. Er wordt dan gecontroleerd hoe het tandvlees is genezen. Zij zal u dan ook uitleggen wat u kunt doen en samen met u een behandelplan opstellen gericht op uw dier. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
Wat kunt u in de toekomst verwachten?
Het ene dier heeft eerder last van tandsteen dan het andere. Dit heeft naast het kauwgedrag ook te maken met de zuurgraad van het speeksel. Helaas is tandsteen voor alle dieren wel even schadelijk voor het gebit. Het is niet anders. Soms is de vorming en terugkeer van tandsteen niet te voorkomen, wel te vertragen.