Puppies

Is de pup gezond ?

Bij een pup kan nog wel eens een aangeboren afwijking voorkomen. Bij sommige rassen komt dit vaker voor dan bij andere. Wij adviseren onze klanten dan ook even bij ons langs te komen voor controle. De pup wordt dan door ons volledig onderzocht. U wordt geïnformeerd over entingen, vlobestrijding en het ontwormen. Ook heeft u de gelegenheid vragen te stellen. Let op, niet alle erfelijke aandoeningen zijn bij een lichamelijk onderzoek te vinden. Soms komen ze later tot ontwikkeling.

Puppy

Twee puppies

Wat moet de pup eten?

Elke pup kan zonder problemen volwassen worden als hij een “compleet voer” (staat op de verpakking vermeld) van een willekeurig merk te eten krijgt. De term “compleet voer” garandeert dat de hond geen gebrek kan krijgen aan eiwitten, vitamines en mineralen, als hij alleen dit voer eet.

Tegenwoordig zijn er ook hondenvoeders voor de verschillende levensfasen van uw huisdier op de markt. Dat is eigenlijk ook logisch. Puppyvoer bevat extra eiwitten en vitamines voor een dier in de groei. Een pup van een groot ras heeft duidelijk een ander voer nodig dan een pup van een klein ras, omdat de eerste wat harder groeit.

Een oude hond kan beter seniorenbrokken eten, want deze bevatten minder energie en eiwitten. Oudere honden zijn immers minder actief en groeien niet meer.

Sommige merken, bijvoorbeeld Hill’s en Waltham, hebben hun eigen onderzoekcentra, waar de kwaliteit van hun voer voortdurend wordt gecontroleerd en verbeterd.

Hoe zit het met vlooien?

Een pup wordt geboren zonder vlooien. Maar dan? Vlooien zijn een groot probleem. Het dier kan een vlo overal oppikken. Een vlo leeft ongeveer een maand en kan zo’n 2000 eitjes leggen.

De eitjes zijn kleverig en kunnen via het dier, uw kleding en schoeisel van A naar B worden verplaatst. Uit de eitjes komen larven. De larven kunnen maar 2 dingen, eten en wegkruipen voor licht.

Vervolgens verpoppen zij zich. De snelheid van dit proces is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. En kan zo van ongeveer 1 week tot een jaar duren.

Na het popstadium komt de vlo uit de cocon onder invloed van trillingen. De vlo is dan binnen 30 seconden gereed voor de aanval. Dit verklaart o.a. de welbekende vlooienplaag, die men na een vakantie kan aantreffen op het moment dat men het huis weer binnen stapt.

Wanneer moet de pup worden gevaccineerd?

Een pup moet minstens drie maal worden geënt. Op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Soms moet uw hond nog een enting extra, bijvoorbeeld als hij meegaat naar het buitenland. Dan moet hij worden geënt tegen hondsdolheid. Voor de meeste landen is dat 3 weken voordat hij de grens overgaat. Soms moet er ook nog een enting extra gegeven worden als uw hond naar een pension gaat.

Wanneer moet ik de pup ontwormen?

Een pup wordt al in de baarmoeder door spoelwormen van de moeder geïnfecteerd. Vervolgens wordt de pup steeds opnieuw besmet via de moedermelk. Omdat de weerstand van de pup nog laag is, kunnen de wormen zich snel vermenigvuldigen. Een puppy kan hier ernstig ziek van worden en er zelfs aan doodgaan.

Het ontwormschema van een pup ziet er als volgt uit:

  • 2,4 en 6 weken
  • 2,4,5 en 6 maanden
  • Daarna elk kwartaal

Het 4 x per jaar ontwormen van een volwassen hond adviseren wij met oog op de Franse hartworm, Angiostrongylus vasorum.

Moet ik met de hond naar puppy cursus ?

Wij adviseren van wel. U leert om te gaan met uw nieuwe huisgenoot. Elke pup wordt groot en leeft als het goed is, nog jaren in uw gezin. U heeft veel meer plezier van een goed opgevoede hond dan van een slecht opgevoede.

Reacties zijn gesloten.